Blog “Klaar voor de toekomst” door Berend de Vries

 In Algemeen

 

Tilburg heeft een gezonde economie. Eentje waarin innovatie en samenwerking een steeds grotere rol spelen. Als wethouder ben ik enorm trots op waar we vandaan komen, waar we staan en waar we heengaan. De toekomst is klaar voor Tilburg!

In die (nabije) toekomst leren we steeds beter meebewegen met de ontwikkelingen op het gebied van data science. Er is steeds meer big data beschikbaar en tegelijkertijd leren we met z’n allen erg snel hoe we data kunnen analyseren. Voor Tilburgse bedrijven biedt dat een ongelooflijk aantal kansen. Dat geldt voor bijna alle vakgebieden: van zorg tot wonen en van energie tot onderwijs.

Samenwerking kan die ontwikkeling van data science nog sneller vooruit helpen: het combineren van verschillende datasets leidt tot nog meer inzichten en mogelijke toepassingen. Gelukkig doen we dat ook goed als stad: netwerken, het gesprek aangaan, samenwerken. Een mooi voorbeeld daarvan is de samensmelting van BORTTOP en 013Dienstverleners tot TOP013. Een andere nieuwe samenwerking is die van de gemeente met Uitgeverij Zwijsen als nieuwe huurder van MindLabs in de Spoorzone. Andere huurders zijn De Persgroep, Tilburg University en Onderwijsgroep Tilburg.

MindLabs op zich is dan weer een prachtig voorbeeld van hoe onze stad zich momenteel ontwikkelt. Met een mix van onderwijs, ondernemerschap, onderzoek en innovatie moet MindLabs een centrum worden voor journalistiek, interactieve technologieën en ‘human behavior’. Samenwerking in een open landschap, inclusief innovatie staan daarbij centraal. Ook biedt het ruimte aan startups en het midden- en kleinbedrijf (MKB). MindLabs moet ‘het uithangbord’ worden voor de economische ontwikkeling van de stad en de regio op lange termijn. Ik zie uit naar het moment dat we gaan starten met de daadwerkelijke bouw van het gebouw.

We herontdekken onszelf steeds als stad. Na de textielindustrie werden we moderner en veelzijdiger. Met een nadruk op dienstverlening, onderwijs, onze maakindustrie en natuurlijk logistiek. Ik zie oneindig veel mogelijkheden binnen al die gebieden om de samenwerking te zoeken, om te blijven leren, experimenteren en vernieuwen, iets waar Tilburg alleen maar beter in wordt. Met andere woorden: Tilburg is klaar voor de toekomst!

Berend de Vries

Wethouder economie